Skip to content

Sistemul endocrin

January 14, 2013

Sistemul endocrin reprezinta totalitatea glandelor cu secretie interna. Acestea secreta hormoni care se varsa direct in sange.

Sistemul endocrin se afla sub controlul sistemului nervos prin legatura directa dintre hipofiza si hipotalamus.

Principalele glande endocrine sunt:

arata_img

 1. Hipofiza sau glanda pituitara
 2. Tiroida
 3. Paratiroidele
 4. Timusul
 5. Suprarenalele
 6. Pancreasul
 7. Gonadele (glandele sexuale)

 

1. Hipofiza, numita si ,,Creierul endocrin” este asezata la baza creierului si cantareste 0,5 g. Este alcatuita din 2 lobi: lobul anterior (75%) si lobul posterior (25%) ce este de origine nervoasa. Hormonii ce ii secreta si rolul acestora sunt:

 • Hormonul de crestere (somatrop) are rol in cresterea si dezvoltarea organismului pe oase si muschi.
 • Hormonii tropi sunt: tireotropi, corticotropi si gonadotropi. Ei coordoneaza activitatea tiroidei, suprarenalelor si gonadelor.
 • Hormonii secretati de hipotalamus si depozitati in lobul posterior declanseaza contractiile uterine la nastere si secretia lactata.

2. Tiroida este asezata la nivelul gatului, in fata traheei si cantareste 25-30 g. Este formata din 2 lobi uniti printr-o punte numita istm. Hormonii secretati de ea contid iod. Acestia si rolurile lor sunt:

 • Tiroxina si triiodotironina ce au rol in diferentierea tesuturilor si organelor, in influentarea cresterii si dezvoltarii organismului alaturi de hormonul de crestere al hipofizei. Ei controleaza activitatea inimii, dezvoltarea si activitatea creierului, dar si intensifica metabolismul si producerea de caldura in corp.

3. Paratiroidele sunt asezate in spatele tiroidei si sunt in numar de 4. Secreta hormonul numit hormonul paratiroidian (parathormonul) ce regleaza calciul si fosforul in organism.

4. Timusul (,,glanda copilariei”) este asezat in spatele osului stern, este format din mai multi lobi si este activ in copilarie si adolescenta (este inactiv si regreseaza la 18 ani). Secreta hormonul timic ce are rol in imunitate.

5. Glandele suprarenale sunt glande pereche asezate deasupra rinichilor. Sunt alcatuite din 2 parti. Prima este corticosuprarenala (exterior) care secreta hormonii gluco si mineralocorticoizii ce regleaza apa, sarurile minerale si glucoza.

download (2)

A doua pare este nedulosuprarenala (interior, origine nervoasa) care secreta adrenalina si noradrenalina ce se descarca in situatii de criza, punand organismul in situatie de fuga sau lupta.

6. Pancreasul este asezat in cavitatea abdominala, in potcoava duodenala. Partea sa endocrina secreta insulina, hormonul numindu-se hormonul hipoglicemiant. Are rol in scaderea zaharului din sange.

7. Gonadele sunt glande mixte.

 • Glandele feminine sunt ovarele asezate in cavitatea abdominala, inferioara. Partea exocrina produce ovule (celule reperoducatoare), iar partea endocrina produce hormonii feminini: foliculina (hormonul feminitatii) si progesteronul (hormonul maternitatii). Rolul este cresterea si dezvoltarea organelor reproducatore feminine si aparitia caracterelor secundare femeiesti.
 • Glandele masculine sunt testiculele ce sunt asezate in exterior, in abdomenul inferior. Partea exocrina produce spermatozoizi (celule barbatesti), iar partea endocrina produce testosteronul (hormonul masculinitatii). Rolul este in cresterea si dezvoltarea organelor reproducatoare barbatesti si aparitia caracterelor sexuale barbatesti.
Advertisements
One Comment
 1. Ecaterina Cretu permalink

  Foarte interesant si util! Succes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: